måndag 20 april 2009

Champagnedagen Grand Hôtel - torrt kallt o gratis

Kort besök på den välbesökta Champagnedagen. Riktade in mig mest på små producenter och odlare - och hittade en del nya bekantskaper, men även gamla som gör att det kan bli ett besök på bolaget inom kort.

de Venoge Cordon Bleu Brut
Mycket frisk, typisk smörighet och rostat bröd och aningen mognad med nötter. Citrusfrisk syra och gröna äpplen. Okej standard champagne för 279 kr.

Duval-Leroy
Bra jämn nivå på alla deras champagner. Standard Duval-Leroy Brut Fleur de Champagne har mognad med nötter och rostat bröd. Femme 96 är ett par snäpp upp, med fortfarand ungdomlig frukt, citrus, äpplen och tydlig mineralkänsla (rök och musselskal) men också mognad av nötter, choklad och tydliga rostade brödtoner. Komplext och smakrikt, men priset är också ett par snäpp upp - 899 kr för den som får tillbaka på skatten ... För nästan halva pengen så finns Blanc de Chardonnay 99, inte samma strama syra, men mognadstoner och mineral.

Palmer & Co
Pålitlig kooperativ som gör både en billig och mycket bra årgångschampagne. Det gäller främst magnum för årgången 1996 som finns relativt mycket kvar av. Millésime Brut för 639 kr är idag ett fynd. Där de flesta producenter tar det dubbla för magnum eller runt 800-900 kr för samma årgång så är det köpsignal. Bra frisk syra med tydliga mognadstoner, tryffel, choklad och valnötter. Ännu friskare och fortfarande ungt är Blanc de Blanc 96 på magnum (bara chardonnay) för 749 kr. Mer citrus och hel del skön mineralrök. Också köpläge, går att lagra.

Egly-Ouriet
En liten producent som jäser sina viner på fat innan det blir bubblor i flaskorna. Producenten är bland annat Robert Parkers favo. Två viner kommer på Systembolaget i maj, Brut Tradition och en, enbart gjord på druvan pinot menuier, vilket ger aningen blommig karaktär. Men det vin som sticker ut allra mest är Blanc de Noir Grand Cru Vielle Vignes. 100 procent pinot noir och här snackar vi explosioner av dofter och smaker. Vinet liknar nästan ibland mer ett rött vin i sina aromer: Läder, tryffel, multna löv och jordgubbar och nästan lite strävt i eftersmaken. Svårt att få tag i, typ 72 flaskor till Sverige enligt importören Carovin. Och över 900 kr ska också sägas ...

Moutard Diligent
Fick inte klart för mig om denna lilla prodcent kommer att tas in till Sverige. Men det var spännande, bra och framförallt lite udda viner som importören Vingruppen bjöd på. 1996 Brut Millésime bjuder på sjukt mycket mognadstoner av tryffel, choklad, svamp och mossa och mycket mogna äpplen. En riktig smakexplosion, vet inte om jag ska gilla eller göra tummen ner (drygt 500 kr). Non Vintage Réserve Champ Persin går på halva priset och här är det elegans, med citrus, mineral och i bakgrunden lite smörighet och nötter. Elegant vin på 100 procent chardonnay. Mest udda vinet var dock Cuvée des 6 Cépages årgång 2003. Sex olika druvsorter där de vanliga pinot noir, chardonnay och pinot meunier finns med, men även pinot blanc, petit meslier och arbane. Vinteräpplen, honung, blommor i en salig blandning. Givetvis friskt och full av liv. Liknar inget annat som jag provat förrut. Mer sånt - och givetvis var det torrt, kallt och gratis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar