fredag 24 april 2009

Vinprovning på söder

Sex viner, sex grabbar. Hur mer nördigt, taffligt, coolt eller bara seriöst kan det bli? Birk på söder, mitt i SoFo!, ansvarar för vinprovningen.

Nytt upplägg den här gången: en av var skulle läsa på om varsin druvsort, och sen försöka pricka rätt druva bland de sex vinerna som provades. Måste säga att alla gjorde ett "hästjobb" (typ smålandsdialekt), och gick in för uppgiften för fullt. Ingen hade dock alla rätt, men alla hade en synpunkt (som vanligt;). Kul och lärorikt. Tack J, M, KG, H och M!

Druvorna som provades var: pinot noir, grenache (noir), sangiovese, cabernet sauvignon, carignan och nebbiolo. Mina anteckningar:

Volnay 2006 - Fernand & Laurent Pillot
Ljus röd färg med ljuslila kant. Doften avslöjar inte mycket först, men första intrycket är jord/mineral, tryffel, kryddor och lite gummidoft. Smaken är frisk och lingonsyrlig, hallon, jordgubbe och tydllig fatvanilj och kola. Helt okej, slankt och sirligt, men inte direkt så mycket mer.
2,5p av 5

Domaine des Escarvailles, La Boutine 2005
En Côte du Rôhne Village Rastau. Dominerande av carignane med aningen grenache, mouvedre och syrah. Mörk röd färg med ljusare kant. Stor kryddig och örtig doft, med inslag av rökt korv, lakritsal, hallon/lakritsbåtar viol och choklad. Smaken är frisk och relativt sträv, med örter, lakrits och viss lavendelton. Vinet har en viss utveckling och aningen buljongton drar ner betyget. 15 % volym och det känns, ganska eldigt och kryddig eftersmak. Flera tyckte det var starkvinstoner.
2p av 5

Château Lynch-Bages 2004
Pauillac, västra stranden, grus och cabernet sauvignon. Kan det bli bättre? Det här är ett bra vin, inget snack. Sval årgång, men balanserad mellan frukt, syra och tanniner. Färgen är mörkt röd. Medelstor doft, tydliga svarta vinbär, ceder och lite stall. Kaffet och rostade faten ligger och flyter ovan på all jordighet och gruset. Smaken är slank och stram med elegant cedertorrhet. Inget kraftpaket, men fan så bra.
4p av 5.

Castello Nipozzano - Montesodi 2004
Chianti Rufino, som jag provat tidigare. Mörk röd färg med röd kant. Doften är stor och tydlig med körsbär, nya rostade bourbonfat och kaffe, kola och choklad. Plommon och örter kommer till. Smaken är fyllig med tydligt inslag av körsbär, vaniljfat, choklad och mandelbitterhet. Strävheten finns där men det är frukten som spelar huvudrollen här - och faten. Svårt att inte tycka om.
3p av 5.

Chateau de Saint Cosme - Valbelle 2005
En klassisk Gigondas av ägaren och vinmakaren Loui Barruol. 90 % grenache och resten syrah. Färgen är mycket mörkt röd men aningen lila kant. Doften är stor och ung, med sydfranska örter, kryddor och fatvanilj. Efter ett tag kommer blandningen av laktrits och hallonbåtar som är jävligt insmickrande. Tobaksdoften och stenkross ligger på så att det inte blir för publikt. Smaken är fruktig med strama syror och tanniner. Hallon och lakritsbåtarna finns kvar, men även en tydlig smak (och doft) av lavendel. Ja, men typ så bra det kan bli från Gigondas. Fortfarande ungt.
4p av 5.

Barbaresco Basarin - Giacosa Fratelli 2004
Ljusröd färg med brunare inslag. Doften är medelstor med lakrits, tobak och läder, men även aningen ton av mint som får mig att tänka på mint-tandtråden i badrumsskåpet! Det finns aningen hallonfrukter och körsbär, men även jordig mineral som krossad sten. Smaken är mycket frisk med körsbär, torkat läder och lakrits och lite hallon. Mintkänslan (mineralstenigt) kommer igen i smaken och här finns den typiska blommigheten - rosor som man säger som man sa! Bra vin som blir bättre med lagring.
3,5p av 5.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar