tisdag 28 april 2009

Argentinska vindagen

27 april och Argentina vill visa upp sina viner. Landets handelskammare arrangerar, svenska importörer ställer upp sitt sortiment. Och visst finns det bra grejor och till bra pris. Här kommer lite korta noteringar på det jag tyckte stack ut.

Domaine Vistalba
Trilogie torrontés 2006
Vitvinsdruvan torrontés kan vara väldigt parfymerad och jordig. Men det här är mer citrusfrisk och jordigheten lyser med sen frånvaro. Mer aromatisk och fräsch. 63 kr, beställningssortimentet.

Phebus chardonnay & semillon 2006
Friskt, äppligt och citrustoner, ingen fat därmot vaxig och lite honungston som kommer från druvan semillon.

Trilogie malbec, cabernet sauvignon och merlot 2006
Mycket fruktig med lakrits, mörka bär och, om jag minns rätt, aningen fatkaraktär. Mjukt och medelfylligt. Till grillat. 63 kr i bs.

Fabre Montmayou
Provade fyra olika viner med malbec som bas. Har tidigare skrivit om Grand vin, nu fick jag prova de andra i familjen. Och alla håller bra klass, mycket frukt, stramt och frisk syra. Väldigt europeiskt i stilen med terroir-känsla, vinmakaren och ägaren är från Bordeaux. I augusti kommer Fabre Montmayou Patagonia (de andra är från norra Argentina och Mendoza). 99 kr och det är koncentrerat och blanserat.

Bodega Atamisque
Vinerna finns inte på bolaget. Privatimport från importören
Örjan & Feuer. Vingårdarna är på 1250 meters höjd och här är det sval syra och mycket rena, fruktiga viner.

Catalpa chardonnay 2008
Tio månader på franska ekfat, mycket fruktigt, smöriga och citrustoner med fatkaraktär som fudge/gräddkola och rostade nötter. Smakrikt. Ca 150 kr

Catalpa Malbec 2007
Slankt, ren fruk och mjuka tanniner. Mörka bär, lakrits och integrerade fat. Ca 150 kr

Catalpa pinot noir 2007
Mycket mörk färg och koncentrerad, kraftfull pinot noir. Kanske inte så druvtypisk, men här finns mörka körsbär, blåbär, blandat med skogshallon. Vinet har aningen kryddighet och det finns även mineraltoner. Ca 150 kr.

Bodegas Callia
Relativt nyplanterade vingårdar. Även här är det hög höjd som gäller. Ökenklimat ger varma dagar och mycket kalla nätter. Alltså fruktiga viner med höga frisk syra (känns det igen...).

Magna Shiraz 2006
Mörka bär, som svarta vinbär, rökig och lite mineraltoner och väl integrerade fat, med mörk choklad och aningen lakrits. Andra bra är: Magna Malbec merlot 2006 och Magna Tannant. Deras prestigevin är gjort på malbec, tannant, cabernet, shiraz, om jag minns rätt. Mer koncentration och tydlig fatkaraktär. Fylligt och smakrikt. Importör
Svenska vinkompaniet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar