lördag 18 april 2009

Palliser Estate pinot noir & Chateau Valois

Bortbjudna till J & K på Lidingö. Ta med en pinot från Nya Zeeland och blir bjuden på en pomerol. Pinot är från Palliser Estate, Martinborough på nordön, årgång 2006. Ljusröd i färgen. Stor och tydlig nya zeeländsk pinot noir: generös frukt med jordgubbar, kryddor, vaniljtobak (12 månader på fransk ek) och typisk colagodis-flaskor. Smaken är medelfyllig, relativ slank och lingonsyrlig, med fat, cola och jordgubbar. Även lite lakrits och hallonbåtar. Avslutningen är lite kort och torrbitter och alkoholen (14 %) slår igenom. Trots det är det svårt att inte tycka om sådana här viner, omedelbar njutning, inget strävhet och mycket frukt och bra fruktsyra. Drygt 180 kr.
Palliser Estate pinot noir 2006: 3p av 5

Nästa vin är lite av motsatsen, mer komplext och djupare doft- och smakspektra. Druvblandning av 77 % merlot, 19 % cabernet franc, resten cabernet sauvignon och malbec. Färgen är mörkt röd. Doften är lite knuten i början, men växer efter en halvtimme i glaset. Typiska pomeroltoner som katrinplommon och korinter. Aningen kaffe, angenäm jordighet och integrerad fatkaraktär som drar åt romrussinhållet. Smaken är fyllig, stram och med tydliga sametslena tanniner. Bra med fruktsyra och fruktaromer som katrinplommon och svarta vinbär. Smaken bär också kaffe/choklad, romrussin, vanilj och sjysst mineralton som drar åt järn. Mognadstonerna har börjat komma fram, som stall och läder. Bra vin redan nu men går att lagra ett par år till. Smakrikt för 239 kr.
Chateau Valois 2006: 3,5p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar