fredag 28 augusti 2009

Château Pibran 2006

Inget grand cru läge, men ändå granne med Mouton-Rotschild, Pontet-Canet och Lynch-Bages. Här borde det finnas potential. Vinet på halvflaska har mörk lingonröd färg med rödlila kant. Efter dekantering och luftning är doften stor och insmickrande av jord, plommon, svarta vinbär, kakao, kaffe, vanilj och ceder/blyerts. Aningen gröna toner som paprika och lite väl ekiga fattoner, arrak som ligger och skymmer det ursprungstypiska. Ja, tyvärr så försvinner det ursprungstypiska bland för mycket frukt och för mycket fat. Smaken då? Smaken är fruktig och relativ fyllig, tanninerna är inte allt för sträva även om de gör sig påminda i eftersmaken med typisk torra toner av ceder. Svarta vinbär, kaffe och rostat kaffe finns även i smaken. Vinet är tillgängligt redan nu och frukten är väldigt framträdande, det blir lite kokta rotsaker av det hela. Lite väl mycket nya fat, arraksboll toppat med katrinplommonsås i glas är inte riktigt min smak ikväll. Kanske det är merlot jag stör mig på? Enligt the Winedoctor så är det 70 % merlot i 2006 och endast 30 % cabernet - ja det är mycket plommon och korinter i både doft och smak, en negativ överaskning helt enkelt. Pauillac är/ska vara tvärtom - Pibran gör om, gör rätt! Pris 135 kr.
Château Pibran 2006: 2,5 av 5

6 kommentarer:

 1. Ett vin som det verkar råda delade meningar om. Sånt är kul, det måste jag prova. Intressant med så hög andel merlot. Bra och mycket läsvärd blogg, hälsar Mr J.

  SvaraRadera
 2. Tack Mr J. Kanske jag drog till med storsläggan lite för mycket här, men jag hade förväntningar på mer tanniner och strama syror, lite mer Pauillac helt enkelt. Har några 05:or liggande och hoppas på mer cabernet-stuk där ;)

  SvaraRadera
 3. Det är alltid roligare och mer informativt att läsa om viner som fått sig en omgång med storsläggan än försiktiga antydningar. Keep it up! Mr J

  SvaraRadera
 4. Även jag dissade Pibran 2006. För mycket ren frukt och för lite Pauillac i min mening.

  SvaraRadera
 5. Björn, jag läste nog ditt inlägg på Vinös-bloggen, om detta. Eller? Jag håller med dig. Vinet är väldigt fruktdrivet, ibland for mina tankar till sydfrankrike och deras ibland överextraherade viner.

  SvaraRadera
 6. Ja, det var jag som var framme där. Vinet var på inte sätt otrevligt, men i sammanhanget var det fel... och kanske närmare en hundralapp för dyrt i min mening. Mer pang för pengen med La Tour de By 2004 som ju fortfarande finns att köpa. Vill jag ha mer fruktdrivet ger jag mig hellre på någon av alla mina flaskor från södra Rhône. De ger utan undantag bättre värde.

  SvaraRadera