måndag 3 augusti 2009

Domaine Mikulski Bourgogne Chardonnay 2005

François Mikulski är av polsk härkomst och startade sin verksamhet 1992. Här har inga vingårdar gått i arv - han hyr istället, bland annat från sin farbror och grannar i Meursault. Intervju med Mikulski själv kan du läsa på Bergman's Bourgogne. Vinet har ljus gul färg med gröna stick. Doften är stor och druvtypisk, men framförallt visar det att nu du Birk är du i Bourgogne. Här finns det mineral, smör, nötter, gula äpplen,och plommon. Fatvaniljen är snyggt inbäddad och ger även lite nougat och faktiskt brända mandlar. Blodapelsin och grapefrukt finns också där. Smaken är så frisk att det vattnas i munnen och jag uppskattar att vinet lugnt klarar ett par år till i källaren. Grapeskalsbittert i slutet och jag får nästa gåshud av den långa eftersmaken. Det är en vanlig bourgogne av köpta druvor och vinet kostade knappa 180 kronor för ett par år sedan. Brakbra helt enkelt och mycket mer tillgängligt (och prisvärt ...) än grand crus eller premier crus.
Domaine Mikulski Bourgogne Chardonnay 2005: 4p av 5

3 kommentarer:

 1. Har du hunnit testa den aktuella 2007:an också eller är det en ren slump att du drack den här nu?

  SvaraRadera
 2. Visst gör Mikulski imponerande viner, har köpt en hel del. Har missat att lägga in en del inlägg om mina upplevelser. Börjar dessvärre sticka upp i pris.

  http://korkdragaren.blogspot.com/2008/10/meursault-2005-francois-mikulski.html

  SvaraRadera
 3. Kayaker: har inte provat 07an, men har köpt ett antal. Passade på att klippa sista 05an och den var som sagt riktigt god. Har du någon aning om årgången 2007? Tänker vänta då jag tror att den är för ung fortfarande.

  Ezra: berätta mer om dina upplevelser, tycker den vanliga bourgognen är prisvärd, även Jobards (stavning?) har varit bra. däremot är grand crus lite för dyra för mig. Eller har du förslag på några?

  SvaraRadera