lördag 2 maj 2009

Vin i valborg

Firar valborg och passar på att ta långhelg ute på Värmdö. God mat och till det några mycket prisvärda viner och något som har sett sina bästa dagar.

Menetou-Salon Les Thureaux 2007
Producenten är Joseph Mellot och vinet har inte sett röken av fat - här är det ståltank till 100 procent. Vinet kom som nyhet i april, och finns därför på monopolet ett helt år. Sauvignon blanc för 99 kr och det är absolut värt pengarna. Färgen är ljust gul. Doften är mycket frisk med tydlig mineralton. Jordmånen är kimmeridgelera som även finns i Chablis, och rökigheten påminner nästan om en chablis. Det är druvtypiska drag som nässlor, fläder, gröna äpplen och citrus. Smaken är superfrisk och klinisk ren. Mineraltonerna finns även här och frukten är generös. Till skaldjur eller getost.
Menetou-Salon Les Thureaux 2007 : 3p av 5

Château de Rochemorin 2005
Samma druva som vinet ovan, men från Bordeaux. Har tidigare skrivit om årgång 2006 som jag gillar skarpt. Men det här är tyvärr inte lika friskt eller i samma klass som Menetou-Salon ovan. Doften är okej med fat, rök (nästan som gummitoner) och nässlor samt nötter. Men smaken lever inte upp till förväntningarna - frukten känns lite trött och smaken dör påtagligt snabbt. Det är mogna äpplen och nästan sherrystil.
Château de Rochemorin blanc 2005: 1,5p av 5

Viu Manent Reserva cabernet franc 2005
Här är det Chile, Colchaguadalen, och cabernet franc. Hör inte till vanligheterna med den druvsorten men det dyker upp mycket bra och spännande från det avlånga landet. Och det här hör dit, tycker jag. 18 månader på franska fat gör att det är ganska komplext för bara 89 kr. Självfallet finns det en tydlig svarta vinbärsdoft och smak, som sig bör i chilenska viner. Men det finns även gott om kaffe, björnbär, lakrits, mörk choklad och lite kafferost från faten. Hittar även russin och aningen körsbärskärnor. Det är svalt och relativt stramt och efter ett par timmars luftning kommer det lite tobak och fin jordighet. De 14 %-en känns inte. Tyvärr är vinet slut då det var en tillfällig nyhet i november förra året.
Viu Manent Reserva cabernet franc 2005: 3p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar