fredag 29 april 2011

Clos du Val Napa Valley 2007

Napacabernet med druvmixen 86 procent cabernet sauvignon, 9 procent cabernet franc, 3 merlot och 2 procent petit verdot. Franska ekfat i 18 månader, 25 procent nya. Årgången 2007 är topprejtad av de flesta kritiker och producenter. Så här blev vinet i min värld. Mörk djup röd färg, med rödblå kant. Doften är stor, fruktig med tydliga svarta vinbär - till en början. Sen kommer rostade ekfat, kaffe, tobak, ceder, cigarrlåda blandat med plommonfrukter och jord. Inte alls dumt. Generöst vin och fruktattacken i doften, nästan katrinplommonaktigt, tyder på varmt väder och fullt mogna druvor. Smaken är fyllig, rejält fruktig med frisk syra, silkiga tanniner och lite gröna örter med bläckiga drag i slutet. Vinet är gott att dricka nu, men lär växa med ett 2-5 år i en sval källare. Mina invändningar är att vinet, trots en rimlig alkoholhalt på 13,5 procent, är lite för ungfruktigt och har ett drag av grön paprika. Köp och lägg undan? Ska fundera på det. Drar också parallell till Rhône 2007 - hajpad årgång, mycket fruktiga viner, och där jag inte alltid varit överförtjust. Tips på andra Kaliforniencabbar som är värda att prova för 249 kronor, som detta vin kostar?
Clos du Val Napa Valley 2007: 3p av 5

3 kommentarer:

 1. kul att läsa om Clos du Val som jag var nära att dra korken ur i fredags.

  Av de lite billigare Napa-cabarna tänkte jag snart testa Kendall-Jackson Vintner's Reserve (186 kr i BS) men har nog inte några större förhoppningar...

  Ännu billigare och i ordinarie sortimentet finns Gallo Sonoma County för 99 kr som jag lagt undan några flaskor av. Den tycker jag att du ska prova.

  Vi får hålla tummarna för att det ska komma fler intressanta, billiga Napa-cabbar från 2007 framöver. Till exempel Pedroncelli Three Vineyards och Irony från Delicato som fått goda betyg i Decanter och båda har svensk importör.

  SvaraRadera
 2. Johan p, saknar lite billigare Kalifornienviner nu när dollarn är låg och krisen satt stopp för US-marknaden, men det kanske kommer.... Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 3. Beringer Knights Valley 2005 är trevlig för 200 kr, finns i BS. Vill minnas att den förekommit både i bloggar och hos Jamais.

  Viss mognad, bra balans. Lättdrucken, som Rhonarna beskrev det.

  Men även jag är nyfiken på fler 2007:or i rimligt prisläge!

  SvaraRadera