Clos Henri är sancerreproducenten Henri Bourgeois vingård på Nya Zeeland. På uttorkad flodbädd i Marlborough finns det perfekta förutsättningar för vin i världsklass. Det finns en uppsjö av viner och producenter och det finns flera viner som är billigare än den här majnyheten. För 199 kr så krävs det mycket för att charma (Henri Bourgeois vanliga sancerre kostar 149 kr). Men Clos Henri 2007 levererar. Färgen är ljusgul. Doften är stor och druvtypisk för sauvignon blanc från Nya Zeeland: nässlor, fläder och passionsfrukt. Doften är mycket generös och det lovar gott. Smaken är mer fransk, mycket hög fruktsyra, svarta vinbärsblad, sura gröna äpplen och mineral. Det finns en typisk kryddighet både i doft och smak som påminner om chillipeppar och feferoni. Eftersmaken är grymt lång och det här är, som producenten själv menar: en blandning av sancerre (syra, svarta vinbärsblad och mineral) och Marlborough (nässlor, fläder, passionsfrukt och chillifrukter).
Clos Henri sauvignon blanc 2007: 4p av 5
Kvällens rödvin är från Pézenas Coteaux du Languedoc och producenten Domaine Lacroix-Vanel. Natura Rerum. Inga fat, ekologisk odling och manuell skörd. 80 % syrah och resten grenache. Hade inte hört talas om producenten innan jag läste bloggen Finare vinare. Och det han skrev om vinet fick mig att beställa vinet via privatimport från Vinik (bara leverans till Söderhallarna i Stockholm, lite märkligt?). Det här måste vara något i hästväg för jag läser: "Doftupplevelsen är totalt levande, djup och mystisk (...). I munnen är detta inget annat än storslaget! En massivt extraktrik, ändå läskande smak med substantiella, tuggbara tanniner, samt massor av järn och mineraler." Skriver Finare vinare.
Okej ... Så här tycker jag. Färgen är mycket mörkt röd med blålila kant. Doften är stor och härlig med typisk sydfranska kännetecken som lavendel, te, lagerblad, kryddor, örter och mörka körsbär och aningen rökta charkuturier som kommer från syrahn. Första intrycket gick faktiskt till Italien och amarone - romrussin och aningen bränd ton. Smaken är fyllig och mycket frisk med körsbärskärnor, mineral, viol och angenäm jordighet och lakritsal. Tydlig terroir med järn och mull, ingen tvekan, och det är mycket koncentrerad frukt och mycket tanniner i balans. Men att det är storslaget, eller totalt levande, djupt och mystiskt. Nej inte alls bara ett bra vin från Coteaux du Languedoc för 220 kr. Men inget att hoppa i soffan för á la Tom Cruise. Däremot intressant och kul då det är zero fat. Druva, klimat och jordmån för hela slanten.
Domaine Lacroix-Vanel Natura Rerum: 3,5p av 5
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hehe, kul att läsa, Birk! Vad man går igång på är ju rätt personligt, detta är nog inte ett vin för allas gom. Men "druva, klimat och jordmån för hela slanten" är sånt som ger många plus i kanten i vår bok. Din beskrivning känns också bekant, faktiskt: romrussin, några bittra och brända toner. Och han har väl sina egna jästbakterier i källaren, den gode Vanel. De passar oss, tydligen...
SvaraRaderaHar du provat något annat från Vanel? Fine Amor är väldigt trevligt med dominans av grenache.
Vi ska förresten testa Clos Henri PN vad det lider...
Hej Finare Vinare! Terroir går hem hos mig också. Jag hade nog väldigt höga förväntningar efter din målande och levande beskrivning (följer bloggen och alltid kul läsning), som gjorde att jag köpte en låda från Vinik, Amor väntar på att korkas upp! Vinet är bra, ingen tvekan om det, tack för tipset ;). Clos Henri PN ser jag fram emot att läsa om! // Birk
SvaraRadera