Vad dricker man till gåslever med äppelkompott? Sauternes sitter alltid fint, en mogen Tokay pinot gris från Alsace gifter sig också perfekt. Men i dag blir det en söt från Pfalz från Dr von Basserman-Jordan. Auslese innebär utvald och sen skörd. Vinet har en hög grad av sötma, men balanseras av en mycket frisk och elegant syra. Färgen är gul och doften avslöjar vårblomster, citrus som apelsin/clementin och viss utveckling med tydlig petroleumtoner. Mineralen finns absolut där och även lite färska örter. Smaken är lite syrlig och apelsintonerna kommer igen, men även örterna och avslutningen är honungslik. Smakrikt, elegant, och vinets syra skär gåslevern som laser och aromerna gifter sig bra med äpplekompotten. 140 kr (nedsatt från 175) för 375 ml, 9 %.
Deidesheimer Kieselberg 2006 4p av 5
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar